swiatwemnie.pl

Przepisy kuchni słowackiej

 

Loksze

Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.Zobacz więcej

Kapuściano - fasolowa zupa

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.Zobacz więcej

Koperkowy sos

Koperkowy sos

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.Zobacz więcej

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.Zobacz więcej

Bryndzowe spaghetti

Bryndzowe spaghetti

Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.Zobacz więcej

Ziemskie warzywa

Ziemskie warzywa

Parówki na cebuli z warzywami i ziemniakami.Zobacz więcej

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.Zobacz więcej

Duszona kapusta z wieprzowymi parówkami

Duszona kapusta z wieprzowymi parówkami

Smaczne, łatwe i dość tanie danie z kapusty i wieprzowych parówek, dobrym dodatkiem jest domowy parzony knedel.Zobacz więcej

Strączkowa śmietanowa zupa

Strączkowa śmietanowa zupa

Mleczna zupa z zielonej fasolki szparagowej (strączków) z ziemniakami. Porcje zupy doprawiamy sobie octem, albo sokiem z cytryny.Zobacz więcej

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.Zobacz więcej

Makiełki z makiem

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.Zobacz więcej

Kluski z twarogiem

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.Zobacz więcej

Makówki - makiełki

Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.Zobacz więcej

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.Zobacz więcej

Potrawka z cukinii

Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.Zobacz więcej

Bryndzowe kluseczki haluszki

Bryndzowe kluseczki haluszki

Kolejny wspaniały przepis na przygotowanie słowackiego narodowego dania.Zobacz więcej

Ziemniaczane puree

Ziemniaczane puree

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.Zobacz więcej

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.Zobacz więcej

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.Zobacz więcej

 

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się