swiatwemnie.pl

Kuchnia indyjska

 
Klarowane masło

Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Mango Lassi

Orzeźwiający napój z rozmiksowanego manga i jogurtu. Pochodzi z Indii i jest doskonały! Podajemy schłodzony albo z lodem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie

Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Szpinakowe ziemniaki

Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Wołowe curry

Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kalafior z indyjskimi przyprawami

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Curry z soczewicą i dynią

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Jabłkowa przyprawiana sałatka

Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

24 min.

Trudność

średnia

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

Kalafior po mandżursku

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Ziemniaki z ciecierzycą

Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się