PRZEPISY

Sypana szarlotka

Sypana szarlotka

Smaczne ciasto pełne zdrowych jabłek serwujemy wystudzone. Bardzo smaczne jest też ciepłe podawane razem z porcją lodów.

przepis,fotoprzepis,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
cynamon mielony10gramów
gałka muszkatołowa½sztuki
jabłka2kilogramów
masło125gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
płatki owsiane100gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 2 kilogramów

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

2. Przygotowanie sypkiej masy

cukier kryształ 200 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  płatki owsiane 100 gramów  cynamon mielony 10 gramów  gałka muszkatołowa ½ sztuki

Cukier, mąkę, płatki, cynamon i startą gałkę muszkatołową dobrze razem mieszamy.

3. 

Blachę na pieczenie natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka na blasze równomiernie rozkładamy.

4. 

masło 125 gramów

Suchą masę równomiernie rozsypujemy na jabłkach. Roztapiamy masło i skrapiamy nim całe ciasto (zamiast masła możemy użyć oliwę z oliwek).

5. Pieczenie

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu 30 minut przykryte. Potem je odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie