swiatwemnie.pl

Sypana szarlotka

Smaczne ciasto pełne zdrowych jabłek serwujemy wystudzone. Bardzo smaczne jest też ciepłe podawane razem z porcją lodów.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ200gramów
Cynamon mielony10gramów
Gałka muszkatołowa½sztuki
Jabłka2kilogramów
Masło125gramów
Mąka luksusowa pszenna t550100gramów
Płatki owsiane100gramów

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 2 kg

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowanie jabłek

2. Przygotowanie sypkiej masy

cukier kryształ 200 g  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  płatki owsiane 100 g  cynamon mielony 10 g  gałka muszkatołowa ½ sztuki

Cukier, mąkę, płatki, cynamon i startą gałkę muszkatołową dobrze razem mieszamy.

Przygotowanie sypkiej masy

3. 

Blachę na pieczenie natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka na blasze równomiernie rozkładamy.

4. 

masło 125 g

Suchą masę równomiernie rozsypujemy na jabłkach. Roztapiamy masło i skrapiamy nim całe ciasto (zamiast masła możemy użyć oliwę z oliwek).

5. Pieczenie

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu 30 minut przykryte. Potem je odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się