Sypana szarlotka
Smaczne ciasto pełne zdrowych jabłek serwujemy wystudzone. Bardzo smaczne jest też ciepłe podawane razem z porcją lodów.
przepis,fotoprzepis,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cynamon mielony | 10 | gramów | |
gałka muszkatołowa | ½ | sztuki | |
jabłka | 2 | kilogramów | |
masło | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
płatki owsiane | 100 | gramów |
Przepis
2. Przygotowanie sypkiej masy
cukier kryształ 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • płatki owsiane 100 gramów • cynamon mielony 10 gramów • gałka muszkatołowa ½ sztuki
Cukier, mąkę, płatki, cynamon i startą gałkę muszkatołową dobrze razem mieszamy.
3.
Blachę na pieczenie natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka na blasze równomiernie rozkładamy.
4.
masło 125 gramów
Suchą masę równomiernie rozsypujemy na jabłkach. Roztapiamy masło i skrapiamy nim całe ciasto (zamiast masła możemy użyć oliwę z oliwek).
5. Pieczenie
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu 30 minut przykryte. Potem je odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.
Smacznego!