swiatwemnie.pl

Spaghetti z domowym pesto

    

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

bazylia15listków
makaron - spaghetti350gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa70mililitrów
orzechy piniowe35gramów
ser Parmezan20gramów
sól1łyżeczka

1. Przygotowanie spaghetti

makaron - spaghetti 350 gramów  sól 1 łyżeczka

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją a następnie doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby nie zlepiał się. Jak tylko woda zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu makaronu.

2. Przyrządzenie pesto

orzechy piniowe 35 gramów

Na patelni smażymy orzechy piniowe na złoty kolor.

Przyrządzenie pesto

3. Miksujemy bazylię i orzechy

bazylia 15 listków

W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy liście świeżej bazylii, miksując mieszamy.

Miksujemy bazylię i orzechy

4. Pesto

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  ser Parmezan 20 gramów  oliwa 70 mililitrów

Do masy, mieszając, dodajemy mieloną czerwoną paprykę, starty parmezan oraz oliwę z oliwek. Jeśli pesto by było zbyt gęste, rozcieńczymy je dolewając oliwy.

Pesto

5. 

Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym pesto. Podajemy porcje posypane startym parmezanem.

6. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się