swiatwemnie.pl

Spaghetti z bazyliowym pesto

    

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

bazylia30listków
czosnek1ząbek
makaron - spaghetti300gramów
oliwa60mililitrów
orzechy piniowe10gramów
ser Parmezan30gramów
ser Pecorino15gramów
sól2łyżeczki
sól1szczypta

1. Przygotowanie spaghetti

makaron - spaghetti 300 gramów  sól 2 łyżeczki

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją a następnie doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby nie zlepiał się. Jak tylko woda zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu makaronu.

2. Przyrządzenie pesto

orzechy piniowe 10 gramów

Na patelni smażymy orzechy piniowe na złoty kolor.

Przyrządzenie pesto

3. Miksujemy bazylię i orzechy

bazylia 30 listków

W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy liście świeżej bazylii, miksując mieszamy.

Miksujemy bazylię i orzechy

4. Pesto

ser Parmezan 30 gramów  ser Pecorino 15 gramów  czosnek 1 ząbek  oliwa 60 mililitrów  sól 1 szczypta

Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek. Jeśli pesto by było zbyt gęste, rozcieńczymy je dolewając oliwy.

Pesto

5. 

Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym pesto. Podajemy porcje posypane startym parmezanem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się