Gulasz z boczniaków
Zdrowy obiad z boczniaków ostrygowatych. Podajemy z makaronem albo z kluskami - haluszkami.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Kluski haluszki przepis | - | ||
boczniak ostrygowaty | 800 | gramów | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
oliwa | 4 | łyżki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | 400 | mililitrów | |
zielona cebulka | 100 | gramów |
Przepis
1.
zielona cebulka 100 gramów • oliwa 4 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Możemy użyć też klasyczną żółtą cebulę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę ją smażymy.
3.
sól 2 łyżeczki • kminek 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • woda 400 mililitrów
Pokrojone boczniaki dodajemy do cebuli i dusimy. Dodajemy sól, kminek i mieloną czerwoną paprykę, mieszamy. Zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy 20 minut.
4.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • Kluski haluszki przepis
W mleku wymieszamy śmietanę i mąkę, dolewamy do boczniaków i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!