swiatwemnie.pl

Paprykarz z boczniaków

     

Zdrowy obiad z boczniaków ostrygowatych. Podajemy z makaronem albo z kluskami - haluszkami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Boczniak ostrygowaty800gramów
Kminek1łyżeczka
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t7502łyżki
Oliwa4łyżki
Sól2łyżeczki
Słodka śmietana do gotowania200mililitrów
Woda400mililitrów
Zielona cebulka100gramów
Kluski haluszki

1. 

zielona cebulka 100 g  oliwa 4 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Możemy użyć też klasyczną żółtą cebulę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę ją smażymy.

2. 

boczniak ostrygowaty 800 g

Boczniaki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.

3. 

sól 2 łyżeczki  kminek 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda 400 ml

Pokrojone boczniaki dodajemy do cebuli i dusimy. Dodajemy sól, kminek i mieloną czerwoną paprykę, mieszamy. Zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy 20 minut.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  słodka śmietana do gotowania 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  Kluski haluszki przepis

W mleku wymieszamy śmietanę i mąkę, dolewamy do boczniaków i doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się