swiatwemnie.pl

Panga w cieście francuskim z borówkami

    

Bardzo smaczna, nietradycyjnie przygotowana ryba.

Pichcił

Ilość porcji

9

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

ciasto francuskie400gramów
jajka kurze2sztuki
mrożona panga700gramów
suszone borówki brusznice200gramów
sól-
twardy ser150gramów

1. 

mrożona panga 700 gramów  ciasto francuskie 400 gramów

Mrożoną rybę - pangę odkładamy do rozmrożenia. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

2. 

suszone borówki brusznice 200 gramów  twardy ser 150 gramów

Ciasto francuskie dzielimy na 9 większych kwadratów. Rybę myjemy i osuszamy. Rozkrawamy ją też na 9 części. Suszone borówki przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieczenia. Ser trzemy na grubo.

3. 

sól

Na każdy kwadrat ciasta kładziemy rybę, delikatnie solimy, dodajemy proporcjonalną część borówek i sera.

4. 

jajka kurze 2 sztuki

Wytwarzamy rożki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy rożek dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu przez około 35 minut.

6. 

Podajemy jako główne danie z sałatką ziemniaczaną, ziemniaczanym puree, lub jako rybną przekąskę samodzielnie bez dodatków.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się