Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
przepis,fotoprzepis,filet z łososia,świeże liście szpinaku,czosnek,ciasto francuskie,Ryby,
Ryby
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 2 | ząbki | |
filet z łososia | 250 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
oliwa | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
zielona cebulka | 1 | sztuka | |
świeże liście szpinaku | 700 | gramów |
Przepis
1.
filet z łososia 250 gramów • świeże liście szpinaku 700 gramów • zielona cebulka 1 sztuka
Filety z łososia kroimy na cieńsze płaty, zieloną cebulkę kroimy na krążki. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy do odcieczenia.
2.
czosnek 2 ząbki • oliwa 1 łyżka
Szpinak szybko smażymy na oleju z czosnkiem. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
3.
ciasto francuskie 400 gramów • czarny pieprz mielony • sól
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na jedną połowę kładziemy filety z łososia, możemy dodać kawałki ugotowanego szpinaku, posypujemy zieloną cebulką. Solimy i pieprzymy.
4.
Na łososia kładziemy liście szpinaku, przykrywamy drugą połową ciasta.
Smacznego!