swiatwemnie.pl

Knedle z grzybami i boczkiem

Smaczne, nie rozpadające się knedle. Ulepszona wersja z grzybami i boczkiem.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 6 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 2 dl  kwiat muszkatołowy ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Bułki kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor w 150 stopniach przez około 20 minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, szczyptę kwiatu muszkatołowego i soli.

2. 

pieczarki 120 g  por 80 g  Wędzony boczek wieprzowy 100 g  sól  pieprz biały mielony

Pieczarki, por (lub cebulę) i wędzony boczek kroimy na małe kawałki. Wszystko smażymy na patelni, póki nie powstanie zwarta kleista masa.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 3 dl  jajka kurze 3 sztuki  mąka tortowa pszenna T450 250 g

Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy rzadkie ciasto. Mieszamy je z bułkami. Dodajemy schłodzoną masę z grzybów i boczku. Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka.

4. 

Z ciasta ugniatamy kulki i gotujemy na parze (w garnku na parę) 20-25 minut. Knedle można ugotować również w wodzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się