swiatwemnie.pl

Bananowe oczka

    

Smaczne mini ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  mielone orzechy włoskie 50 gramów  cukier puder 25 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  masło 100 gramów

Z mąki, orzechów, cukru, żółtka i masła wyrabiamy pewne ciasto. Ciasto zapakowujemy do woreczka śniadaniowego i wkładamy na noc do lodówki.

2. 

Odpoczęte ciasto przekrawamy na połowę.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Jedną połówkę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na płat o grubości około 3 mm. Wykrawamy 30 małych kółeczek.

4. 

białko jajka 1 sztuka

Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem.

5. 

banan 3 sztuki

Do drugiej połówki ciasta dodajemy skrawki z kółeczek. Banany obieramy i odkrawamy z nich zakrzywione końce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i owijamy równe części bananów.

6. 

Banany w cieście kroimy na 0,5 cm kółeczka. Te na jednej stronie smarujemy białkiem ...

7. 

... i posmarowaną stroną kładziemy na kółeczka na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C.

8. 

Po wystudzeniu robimy oczkom czekoladowe źreniczki z roztopionej czekolady.

9. 

kakao proszek  cukier puder

Serwujemy na talerzu posypanym przesianym kakaem z cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się