Bananowe oczka
Smaczne mini ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,banan,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
banan | 3 | sztuki | |
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier puder | - | ||
cukier puder | 25 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
masło | 100 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mielone orzechy włoskie 50 gramów • cukier puder 25 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • masło 100 gramów
Z mąki, orzechów, cukru, żółtka i masła wyrabiamy pewne ciasto. Ciasto zapakowujemy do woreczka śniadaniowego i wkładamy na noc do lodówki.
2.
Odpoczęte ciasto przekrawamy na połowę.
3.
Jedną połówkę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na płat o grubości około 3 mm. Wykrawamy 30 małych kółeczek.
4.
białko jajka 1 sztuka
Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem.
5.
banan 3 sztuki
Do drugiej połówki ciasta dodajemy skrawki z kółeczek. Banany obieramy i odkrawamy z nich zakrzywione końce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i owijamy równe części bananów.
6.
Banany w cieście kroimy na 0,5 cm kółeczka. Te na jednej stronie smarujemy białkiem ...
7.
... i posmarowaną stroną kładziemy na kółeczka na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C.
8.
Po wystudzeniu robimy oczkom czekoladowe źreniczki z roztopionej czekolady.
Smacznego!