swiatwemnie.pl

Bananowe oczka

     

Smaczne mini ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 g  mielone orzechy włoskie 50 g  cukier puder 25 g  żółtko jajka 1 sztuka  masło 100 g

Z mąki, orzechów, cukru, żółtka i masła wyrabiamy pewne ciasto. Ciasto zapakowujemy do woreczka śniadaniowego i wkładamy na noc do lodówki.

2. 

Odpoczęte ciasto przekrawamy na połowę.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Jedną połówkę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na płat o grubości około 3 mm. Wykrawamy 30 małych kółeczek.

4. 

białko jajka 1 sztuka

Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem.

5. 

banan 3 sztuki

Do drugiej połówki ciasta dodajemy skrawki z kółeczek. Banany obieramy i odkrawamy z nich zakrzywione końce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i owijamy równe części bananów.

6. 

Banany w cieście kroimy na 0,5 cm kółeczka. Te na jednej stronie smarujemy białkiem ...

7. 

... i posmarowaną stroną kładziemy na kółeczka na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C.

8. 

Po wystudzeniu robimy oczkom czekoladowe źreniczki z roztopionej czekolady.

9. 

kakao proszek  cukier puder

Serwujemy na talerzu posypanym przesianym kakaem z cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się