swiatwemnie.pl

Ananasowa babka

    

Delikatna i puszysta babka z orzeźwiającymi kawałkami ananasa.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

2. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

żółtko jajka 3 sztuki  olej rzepakowy 100 mililitrów

Żółtka mieszamy z olejem.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Mieszamy.

5. 

ananas w puszce 560 gramów  cukier kryształ 80 gramów

Z puszki ananasowego kompotu odcedzamy sok (200 ml) i dodajemy do niego cukier.

6. 

Sypką mieszankę dodajemy do soku z cukrem i dobrze mieszamy.

7. 

Wlewamy do żółtek z olejem i dobrze mieszamy.

8. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

9. 

mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka

Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie posypujemy mąką.

10. 

Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i dodajemy połowę ananasa.

11. 

Wlewamy resztę ciasta i dodajemy resztę ananasa.

12. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20 minut. Potem wierzch przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez 20 - 25 minut. Wbiciem wykałaczki do babki sprawdzamy czy jest upieczona. Wykałaczka po wyciągnięciu musi być sucha. Babkę odstawiamy do ostudzenia a potem przewracamy i wyciągamy ją z formy.

13. 

czekolada do gotowania 50 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli razem ze śmietaną.

14. 

Babkę polewamy czekoladową polewą i wkładamy do lodówki by stężała.

15. 

Kroimy na porcje i możemy serwować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się