Ananasowa babka
Delikatna i puszysta babka z orzeźwiającymi kawałkami ananasa.
przepis,fotoprzepis,ananas w puszce,Babki
Babki
Kategorie
Babki
Składniki
Składniki
ananas w puszce | 560 | gramów | |
białko jajka | 3 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżka | |
olej rzepakowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 3 | łyżki | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis



4.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Mieszamy.

5.
ananas w puszce 560 gramów • cukier kryształ 80 gramów
Z puszki ananasowego kompotu odcedzamy sok (200 ml) i dodajemy do niego cukier.

6.
Sypką mieszankę dodajemy do soku z cukrem i dobrze mieszamy.

7.
Wlewamy do żółtek z olejem i dobrze mieszamy.

8.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

9.
mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka
Ananasa kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie posypujemy mąką.

10.
Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i dodajemy połowę ananasa.

11.
Wlewamy resztę ciasta i dodajemy resztę ananasa.

12.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20 minut. Potem wierzch przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez 20 - 25 minut. Wbiciem wykałaczki do babki sprawdzamy czy jest upieczona. Wykałaczka po wyciągnięciu musi być sucha. Babkę odstawiamy do ostudzenia a potem przewracamy i wyciągamy ją z formy.

13.
czekolada do gotowania 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki
Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli razem ze śmietaną.

14.
Babkę polewamy czekoladową polewą i wkładamy do lodówki by stężała.

15.
Kroimy na porcje i możemy serwować.

Smacznego!