PRZEPISY

Łagodny czekoladowy deser

Łagodny czekoladowy deser

Przepis na deser z biszkoptów i łagodnego kremu z budyniu. Deser może być podawany w eleganckich pucharkach.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,cukier kryształ,kakao proszek,długie biszkopty,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

bita śmietana-
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy1sztuka
czarna kawa-
długie biszkopty150gramów
kakao proszek20gramów
masło50gramów
mleko półtłuste 1,5%600mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
polewa czekoladowa-
rum3mililitry
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka

Do 300 ml mleka wsypujemy kryształowy i waniliowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu.

2. 

żółtko jajka 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  kakao proszek 20 gramów

W reszcie zimnego mleka mieszamy mąkę, kakao oraz żółtko i mieszając wlewamy całość do gorącego mleka.

3. 

Krem gotujemy cały czas mieszając, dopóki nie zgęstnieje.

4. 

masło 50 gramów

Gdy krem trochę ostygnie dodajemy do niego masło i mieszamy.

5. 

długie biszkopty 150 gramów  czarna kawa  rum 3 mililitry

Długie biszkopty (lady fingers) zanurzamy na 3 sekundy w mocnej kawie z odrobiną rumu i układamy je w formie.

6. 

Formę zalewamy wystudzonym kremem.

7. 

Na wierzchu układamy resztę kawowych biszkoptów a potem całość wkładamy do lodówki.

8. 

bita śmietana  polewa czekoladowa

Schłodzony deser wyciągamy z formy, polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie