Łagodny czekoladowy deser
Przepis na deser z biszkoptów i łagodnego kremu z budyniu. Deser może być podawany w eleganckich pucharkach.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,cukier kryształ,kakao proszek,długie biszkopty,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
bita śmietana | - | ||
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
czarna kawa | - | ||
długie biszkopty | 150 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
polewa czekoladowa | - | ||
rum | 3 | mililitry | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka
Do 300 ml mleka wsypujemy kryształowy i waniliowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu.
2.
żółtko jajka 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • kakao proszek 20 gramów
W reszcie zimnego mleka mieszamy mąkę, kakao oraz żółtko i mieszając wlewamy całość do gorącego mleka.
3.
Krem gotujemy cały czas mieszając, dopóki nie zgęstnieje.
5.
długie biszkopty 150 gramów • czarna kawa • rum 3 mililitry
Długie biszkopty (lady fingers) zanurzamy na 3 sekundy w mocnej kawie z odrobiną rumu i układamy je w formie.
6.
Formę zalewamy wystudzonym kremem.
7.
Na wierzchu układamy resztę kawowych biszkoptów a potem całość wkładamy do lodówki.
8.
bita śmietana • polewa czekoladowa
Schłodzony deser wyciągamy z formy, polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!