PRZEPISY

Truskawkowy tort z rolady

Truskawkowy tort z rolady

Letni, orzeźwiający tort z łagodnym kremem śmietankowym i świeżymi truskawkami z ogródka.

przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ50gramów
cukier puder100gramów
cukier waniliowy2sztuki
jajka kurze5sztuk
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)500gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
olej słonecznikowy2łyżki
powidło truskawkow-
proszek do pieczenia½opakowania
syrop owocowy5łyżek
truskawki320gramów
woda1łyżka
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
Żelatyna1opakowanie

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta na roladę

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  cukier puder 100 gramów  jajka kurze 5 sztuk  proszek do pieczenia ½ opakowania  olej słonecznikowy 2 łyżki  woda 1 łyżka

Żółtka, cukier, olej i wodę ubijamy na pianę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i osobno ubitą pianę z białek.

2. 

Ciasto wylewamy na wielką wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, ewentualnie możemy użyć papier do pieczenia, aby łatwiej się manipulowało z ciastem. Ciasto pieczemy około 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

3. 

powidło truskawkow  syrop owocowy 5 łyżek

Jeszcze gorące ciasto biszkoptowe przerzucamy z blachy na kuchenną ściereczkę i zwijamy w roladę. Potem roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, polewamy syropem i z powrotem zawijamy do rolady.

4. 

Roladę kroimy na około jednocentymetrowe plastry równomiernie rozkładamy je na dnie okrągłej miski (średnica około 20 cm). Jeżeli zostaną nam kawałki rolady, możemy je potem poukładać na wierzchu nadzienia. Propozycja: Aby łatwiej było wyciągnąć roladę z miski, możemy obłożyć jej dno przeźroczystą folią spożywczą.

5. Przygotowanie nadzienia

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  Żelatyna 1 opakowanie  cukier waniliowy 2 sztuki  cukier kryształ 50 gramów

Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i z cukrem waniliowym, ostrożnie dodajemy ubitą słodką śmietanę. Dla wzmocnienia możemy dodać jeszcze żelatyny. Propozycja1: Aby tort po wyciągnięciu nie opadł i był gęsty, mielibyśmy użyć 16% kwaśną śmietanę oraz 33% na ubijanie. Propozycja2: Żelatynę wysypujemy do szklanki z 4 łyżeczkami wody. Odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Potem podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i od razu dodajemy do śmietanowego nadzienia. Mieszamy i wylewamy połowę nadzienia na roladę.

6. 

truskawki 320 gramów

Na nadzieniu układamy pasteryzowane truskawki (możemy użyć również świeżych) i zalewamy resztą nadzienia. Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, aby stężał.

7. 

Na drugi dzień tort przekładamy na talerz serwisowy.

8. 

Ozdabiamy świeżymi truskawkami, świeżą miętą. Możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie