PRZEPISY

Ryż dmuchany w polewie karmelowej

Ryż dmuchany w polewie karmelowej

Łatwy w przygotowaniu słodki smakołyk dla dzieci i dorosłych.

przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,skondensowane słodzone mleko,masło,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ350gramów
masło300gramów
ryż dmuchany210gramów
skondensowane słodzone mleko397gramów

 

Przepis

1. Karmel

cukier kryształ 350 gramów

Do garnka wsypujemy cukier i karmelizujemy go ciągle mieszając. Rozpuszczamy nawet te najmniejsze grudki, które mogą powstać w czasie karmelizowania.

2. Karmelizujemy skondensowane słodzone mleko

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Do karmelu powoli wlewamy skondensowane słodzone mleko z puszki, mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści na jednolitą masę.

3. Dodajemy masło

masło 300 gramów

Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy aż się masło roztopi.

4. Dodajemy dmuchany ryż

ryż dmuchany 210 gramów

Masę ściągamy z ognia i wsypujemy dmuchany ryż (3 torebki). Dobrze mieszamy. Masę odkładamy na 15 minut aż trochę przestygnie. Podczas ostudzania często mieszamy.

5. Tworzymy kuleczki

Z masy lepimy rękoma kulki. Ręce czasem opłukujemy w zimnej wodzie.

6. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu. Kulki najlepiej przygotować 2 - 3 dni przed ich podawaniem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie