PRZEPISY

Lodowe brzoskwiniowe kostki

Lodowe brzoskwiniowe kostki

Łagodne ciasto bez mąki, w sam raz jako przekąska w gorący letni dzień. Podajemy dobrze schłodzone.

przepis,fotoprzepis,biała czekolada,twaróg mielony,brzoskwinie z kompotu,Agar,Ciasta kremowe,Bezglutenowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Agar4gramy
Mączka chleba świętojańskiego20gramów
biała czekolada200gramów
białko jajka5sztuk
brzoskwinie z kompotu800gramów
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ60gramów
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%600mililitrów
olej słonecznikowy-
twaróg mielony200gramów
woda200mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

biała czekolada 200 gramów

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

2. 

twaróg mielony 200 gramów

Twaróg mieszamy w misce.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Letnią czekoladę mieszamy z twarogiem.

5. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka ...

6. 

... i pianę z białek.

7. 

olej słonecznikowy

Dno formy na tort (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i formę wraz z papierem smarujemy olejem.

8. 

Wlewamy ciasto.

9. 

Piekarnik podgrzewamy do 160° i na spód piekarnika kładziemy dużą blachę z wodą. Na kratkę nad blachą wkładamy formę z ciastem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160-170°. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto na 15 żeby się dopiekło. Upieczony spód jest zwarty i delikatnie różowego koloru.

10. 

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier kryształ 60 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

11. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów  Mączka chleba świętojańskiego 20 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku z mączką, ...

12. 

... dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń.

13. 

masło 100 gramów

Do budyniu dodajemy masło a krem rozsmarowujemy na upieczonym spodzie.

14. 

brzoskwinie z kompotu 800 gramów  woda 200 mililitrów  Agar 4 gramy

Na spodzie kładziemy na ósemki pokrojone kompotowe albo świeże brzoskwinie (400g). Odstawiamy do wystudzenia. Sok z kompotu mieszamy z wodą, mieszamy w nim żelatynę agar, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i ostudzamy w wodnej kąpieli do początkującego zgęstnienia. Płynu na agar musimy mieć razem około 500ml. Jeśli użyjemy przy przygotowaniu świeże brzoskwinie, mieszamy agar tylko z wodą (około 500 ml) z cukrem według smaku i odrobiną soku z cytryny.

15. 

Żelatynę agar wylewamy na brzoskwinie i ciasto wkładamy do lodówki.

16. 

Serwujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie