PRZEPISY

Likierowe kostki

Likierowe kostki

Wyśmienite kremowe ciasto. Z doświadczenia możemy stwierdzić, że 16 kostek będzie za mało :) dlatego polecamy podane ilości składników podwoić i upiec od razu 32 :)

przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,likier jajeczny,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku80gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder140gramów
czekolada-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)150gramów
likier jajeczny250mililitrów
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
woda4łyżki
śmietan-fix10gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Korpus

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Żółtka mieszamy z cukrem. Dodajemy wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy ją do ciasta.

3. 

Ciasto wylewamy do formy - małej blachy (25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

5. 

likier jajeczny 100 mililitrów

Usuwamy papier i ciasto obracamy wierzchem w dół na tacę. Korpus smarujemy likierem jajecznym.

6. Krem z budyniu i likieru

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Gotujemy gęsty budyń i zostawiamy do wystygnięcia.

7. 

likier jajeczny 150 mililitrów

Dodajemy likier jajeczny ...

8. 

masło 200 gramów

... i masło. Miksujemy, dopóki składniki nie połączą się w gładki krem.

9. 

Krem nanosimy na korpus. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

10. Krem śmietanowy

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 10 gramów  cukier puder 40 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów

Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fix. Następnie dodajemy cukier i kwaśną śmietanę.

11. 

Krem śmietanowy nakładamy na budyń. Zostawiamy dalej na 2 godziny w lodówce.

12. 

czekolada

Potem ciasto kroimy na kwadraty i zdobimy roztopioną czekoladą. Do pory podawania do stołu przechowujemy je w lodówce.

13. 

Przed podawaniem lekko przekrawamy połączoną czekoladową warstwę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie