PRZEPISY

Karmelowy dmuchany smakołyk

Smakołyk z dmuchanego ryżu w karmelu, ulubiony nie tylko na święta.

przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Bezglutenowe,Boże Narodzenie

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
cukier kryształ250gramów
masło180gramów
ryż dmuchany140gramów
skondensowane słodzone mleko300mililitrów

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 250 gramów  skondensowane słodzone mleko 300 mililitrów

W garnku karmelizujemy cukier. Dolewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy dopóki nam się obydwa składniki nie rozpuszczą.

2. 

masło 180 gramów

Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

3. 

ryż dmuchany 140 gramów

Dosypujemy dmuchany ryż.

4. 

Dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę i ponownie dobrze mieszamy.

5. 

Podłużną formę na keks wykładamy folią spożywczą.

6. 

Do formy wlewamy wytworzoną masę i dobrze ugniatamy. Odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.

7. 

Stężony smakołyk wyciągamy z formy. Usuwamy folię.

8. 

biała czekolada

Polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy żeby czekolada trochę stężała.

9. 

Kroimy na kawałki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie