PRZEPISY

Kawowo - karmelowe ciasto

Kawowo - karmelowe ciasto

Wyśmienite orzechowe ciasto nadziewane kawowo - karmelowym kremem.

przepis,fotoprzepis,cukier puder,orzechy laskowe rozdrobnione,kawa rozpuszczalna,masło,czekolada do gotowania,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ150gramów
cukier puder300gramów
cukier waniliowy1opakowanie
czekolada do gotowania130gramów
kawa rozpuszczalna1.5łyżeczki
margaryna1łyżka
masło370gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
orzechy laskowe rozdrobnione100gramów
powidło według własnego wyboru-
proszek do pieczenia½opakowania
woda300mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 300 gramów  woda 100 mililitrów

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy letnią wodę i ubijamy na pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  orzechy laskowe rozdrobnione 100 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania  białko jajka 4 sztuki

Dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.

3. 

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blachy i odstawiamy, aby ostygło i przekrawamy je wzdłuż.

4. 

powidło według własnego wyboru

Jeden płat ostudzonego ciasta smarujemy powidłem.

5. Przygotowanie kremu

kawa rozpuszczalna 1.5 łyżeczki  woda 200 mililitrów  cukier kryształ 150 gramów

Zaparzamy sobie około 2 dl czarnej kawy. W garnku na małym ogniu karmelizujemy cukier.

6. 

Do karmelu wlewamy kawę i gotujemy, żeby karmel znowu się rozpuścił.

7. 

budyń waniliowy w proszku 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

W misce mieszamy mleko z budyniem. Mleko z budyniem wlewamy do kawowego karmelu i gotujemy jak klasyczny budyń. Odstawiamy aby wystygł.

8. 

masło 370 gramów  cukier waniliowy 1 opakowanie

Miękkie masło mieszamy z ostudzonym budyniem i według smaku dosładzamy jeszcze waniliowym cukrem.

9. 

Na płat ciasta z dżemem rozsmarowujemy warstwę kremu i część kremu zostawiamy na ozdabianie. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim płatem.

10. Przygotowanie polewy

czekolada do gotowania 130 gramów  margaryna 1 łyżka

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną margaryny.

11. 

Roztopioną czekoladą równomiernie rozlewamy po całym cieście i odstawiamy do stężenia.

12. 

Ciasto kroimy na kawałki, ozdabiamy kremem i posypujemy kawą rozpuszczalną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie