PRZEPISY

Porzeczkowy kołacz

Porzeczkowy kołacz

Łatwy i szybki przepis na orzeźwiające ciasto z porzeczkami i kruchą pianą na wierzchu. Aby zwiększyć masę jednej porcji i dodać jej wartości odżywczych do ciasta dodany jest twaróg.

przepis,fotoprzepis,porzeczka czerwona,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier kryształ2łyżki
cukier puder10łyżek
cukier waniliowy1sztuka
mąka luksusowa pszenna T55014łyżek
olej słonecznikowy4łyżki
porzeczka czerwona600gramów
proszek do pieczenia1sztuka
twaróg granulowany500gramów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 10 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 2 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i waniliowym cukrem, aż do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy olej.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  twaróg granulowany 500 gramów

Stopniowo dodajemy mąkę i twaróg.

3. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

proszek do pieczenia 1 sztuka

Ostrożnie dodajemy połowę piany z białek. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

5. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką.

6. 

porzeczka czerwona 600 gramów  cukier kryształ 2 łyżki

Ciasto rozcieramy na blasze. Na cieście równomiernie rozkładamy porzeczki (bez łodyg). Posypujemy cukrem.

7. 

Wierzch równomiernie smarujemy resztą piany z białek.

8. 

Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie