PRZEPISY

Cukinia faszerowana wieprzowiną

Cukinia faszerowana wieprzowiną

Popularna cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami to świetny pomysł na danie główne w letni dzień. Ponieważ importowana cukinia gości na sklepowych półkach nawet zimą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten przysmak nawet w mroźne dni. Podajemy z ziemniaczanym puree.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cukinia,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Udo wieprzowe600gramów
bułka tarta1łyżka
cebula150gramów
chleb50gramów
cukinia2sztuki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
marchew50gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
olej słonecznikowy50mililitrów
olej słonecznikowy-
pietruszka50gramów
ser Eidam100gramów
sól1.5łyżeczki

 

Przepis

1. 

Udo wieprzowe 600 gramów

Mięso opłukujemy i kroimy w kostkę.

2. 

chleb 50 gramów

Przez młynek przepuszczamy mięso i kawałek chleba.

3. 

olej słonecznikowy 50 mililitrów  cebula 150 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

marchew 50 gramów  pietruszka 50 gramów  sól 1.5 łyżeczki

Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do cebuli, solimy i krótko smażymy.

5. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Dodajemy zmielone mięso, przyprawy, mieszamy i pod pokrywką dusimy.

6. 

cukinia 2 sztuki

Dwie większe (około 30 cm długości) i grubsze cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy wnętrze, które mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia usuwamy nadmiar soku z młynka.

7. 

bułka tarta 1 łyżka

Zmielone wnętrze cukinii dodajemy do mięsa. W razie potrzeby możemy zagęścić łyżką bułki tartej.

8. 

jajka kurze 4 sztuki

Farsz odstawiamy do przestudzenia i dodajemy do niego jajka.

9. 

olej słonecznikowy

Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier polewamy odrobiną oleju. Cukinie faszerujemy nadzieniem i w temperaturze 180°C pieczemy przez 30 minut.

10. 

ser Eidam 100 gramów

Ser trzemy na grubo,...

11. 

posypujemy nim cukinie i 10 minut zapiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie