PRZEPISY

Lane jabłkowe buchty

Lane jabłkowe buchty

Prosto przygotowane buchty, nadziewane jabłkowym nadzieniem z rodzynkami i suszonymi śliwkami.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ180gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder-
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka500gramów
jajka kurze2sztuki
mleko tłuste 3,5%750mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750375gramów
mąka luksusowa pszenna T550375gramów
olej słonecznikowy150mililitrów
rodzynki120gramów
sól1szczypta
woda700mililitrów
śliwki suszone20sztuk
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. 

rodzynki 120 gramów

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie.

2. 

jabłka 500 gramów  cukier kryształ 120 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 200 mililitrów

Jabłka obieramy, na grubo trzemy i wkładamy do garnka, Zasypujemy cukrem. Dodajemy cynamon, wodę i 5 minut gotujemy.

3. 

woda 500 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W wodzie mieszamy budyń w proszku.

4. 

Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.

5. 

Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy odcedzone rodzynki.

6. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 42 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 375 gramów  sól 1 szczypta  cukier kryształ 60 gramów  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 150 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 450 mililitrów

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier, jajka, wlewamy olej, rozczyn i mleko. Wyrabiamy gładkie rzadkie ciasto.

8. 

Blachę (42x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej połowę ciasta.

9. 

śliwki suszone 20 sztuk

Na cieście układamy jabłkowe nadzienie na kształt kratki. Do każdej kratki nadzienia wkładamy umytą suszoną śliwkę.

10. 

Nadzienie zalewamy drugą połową ciasta.

11. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

12. 

cukier puder

Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy tak, aby śliwka tworzyła środek buchty.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie