PRZEPISY

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis-
Indyjskie placki chlebowe Chapati przepis-
Pikantne jabłkowe chutney z kokosem przepis-
Porowa sałatka z jogurtem przepis-
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis-
burak ćwikłowy500gramów
mąka chlebowa pszenna T75070gramów
mąka z ciecierzycy70gramów
olej do smażenia-
przyprawa Garam masala½łyżeczki
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
sól1łyżeczka

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 500 gramów

Surową ćwikłę obieramy i myjemy.

2. 

Połowę trzemy na grubo, połowę na drobno.

3. 

sól 1 łyżeczka  przyprawa Garam masala ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki

Dodajemy sól i przyprawy.

4. 

mąka z ciecierzycy 70 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów

Wsypujemy mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zamiast mąki z ciecierzycy możemy użyć również zwykłą.

5. 

Z masy wytwarzamy mniejsze kuleczki, które są miękkie.

6. 

olej do smażenia

Kuleczki wkładamy na gorący olej. Chwilkę czekamy i jeśli się nam kuleczki przylepiły do dna delikatnie je widelcem podważamy. Smażymy około 7-8 minut z jednej i tak samo z drugiej strony.

7. 

Wykładamy na papierowy ręczniczek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie