Duszona wołowina na grzybach
Przepis na stare dobre klasyczne danie z wołowego mięsa. Podajemy z ryżem, ziemniakami, możemy też z knedlem.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,suszone grzyby,Wołowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
suszone grzyby | 30 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 400 | mililitrów | |
wołowe mięso - udziec | 600 | gramów |
Przepis
3.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
4.
Dodajemy mięso i z każdej strony smażymy aż naciągnie.
5.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki
Solimy, dosypujemy pieprz, kminek i paprykę.
7.
woda 100 mililitrów
Dodajemy odcedzone grzyby i według potrzeby podlewamy wodą (jeśli nam wody zbyt dużo wyparowało).
8.
Dusimy kolejnych 30-45 minut, do miękkości mięsa. Jeśli się nam będzie wydawać że mamy mało sosu, możemy go rozrzedzić wodą i zagotować. Ewentualnie, jeśli chcemy sos gęściejszy, zagęszczamy go odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
Smacznego!