Groch ze szpinakiem na gęsto
Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,świeże liście szpinaku,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
czerwona cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
masło | 25 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | ½ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | - | ||
woda | 600 | mililitrów | |
świeże liście szpinaku | 200 | gramów | |
żółty groch suszony, połówki | 250 | gramów |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 250 gramów • woda 600 mililitrów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Groch przebieramy, przepłukujemy i gotujemy w słonej wodzie do miękkości.
2.
Ugotowany groch częściowo rozgniatamy.
3.
świeże liście szpinaku 200 gramów • czerwona cebula 100 gramów • czosnek 2 ząbki
Liście szpinaku myjemy, wkładamy do garnka i krótki dusimy. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę na drobno kroimy.
4.
przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • imbir mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • masło 25 gramów
Przyprawy smażymy na maśle, dodajemy cebulę...
5.
... i przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażymy.
6.
Dodajemy ugotowany groch...
Smacznego!