PRZEPISY

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.

przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,Ryż,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Ryż

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

ryż basmati biały200gramów
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda-
woda350mililitrów

 

Przepis

1. 

ryż basmati biały 200 gramów  woda

Ryż kilka razy dobrze przepłukujemy w zimnej wodzie. Potem go 30 minut moczymy w ziemnej wodzie i po upłynięciu wymienionego czasu odcedzamy.

2. 

woda 350 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

W garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej, z podwójnym dnem) zagotowujemy wodę z solą. Dodajemy odcedzony ryż, czekamy aż zacznie woda ponownie wrzeć. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy pokrywką i 5 minut gotujemy. Ogień wyłączamy i zostawiamy ryż na 15 minut.

3. 

Ugotowany ryż delikatnie mieszamy widelcem. Od razu podajemy, albo przekładamy go do innego naczynia, aby się w gorącym garnku nie rozgotował.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie