Bożonarodzeniowa soczewica z kapustą i grzybami
Prosta bożonarodzeniowa zupa, która ma w sobie smak ulubionej kiszonej kapusty, soczewicy i świeżych grzyb.
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,pieczarki,soczewica sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych,Boże Narodzenie
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
czosnek | 2 | ząbki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 170 | gramów | |
kiszona kapusta | 150 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
pieczarki | 100 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 250 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 750 | mililitrów | |
zalewa z kiszonej kapusty | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
kiszona kapusta 150 gramów • zalewa z kiszonej kapusty 250 mililitrów • woda 750 mililitrów • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • sól 1 łyżeczka
Do garnka dajemy kapustę, wlewamy zalewę z kapusty i wodę, dodajemy paprykę, sól i doprowadzamy do wrzenia.
2.
pieczarki 100 gramów
Oczyszczamy, myjemy i na plasterki kroimy pieczarki. Dodajemy je do zupy i 20 minut gotujemy.
4.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 170 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
W jogurcie mieszamy mąkę.
5.
czosnek 2 ząbki
Zawiesinę dodajemy do zupy razem z oczyszczonym i przeciśniętym czosnkiem i zagotowujemy.
Smacznego!