PRZEPISY

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

Delikatny sos z boczniaka, w którym się zakochacie.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,cebula,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Sosy

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Delikatna nadziewana pieczeń przepis-
boczniak ostrygowaty700gramów
cebula150gramów
kminek mielony½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
olej rzepakowy30mililitrów
woda500mililitrów
ziemniaki500gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

boczniak ostrygowaty 700 gramów

Boczniaka myjemy, kroimy...

2. 

...i na drobno siekamy za pomocą kuchennego robota.

3. 

cebula 150 gramów  olej rzepakowy 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki...

5. 

woda 500 mililitrów

...i dodajemy do cebuli. Delikatnie smażymy i zalewamy wodą.

6. 

kminek mielony ½ łyżeczki

Dodajemy boczniaka, kminek...

7. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

i paprykę. Mieszamy i pod pokrywką gotujemy do miękkości ziemniaków (około 25 minut).

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

Śmietany mieszamy z mąką i zawiesiną zalewamy sos, zagotowujemy i możemy podawać.

9. Propozycja podania

Delikatna nadziewana pieczeń przepis

Sos możemy podawać z mięsnymi kotlecikami, albo po prostu z kiełbasą i jajkiem sadzonym.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie