Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.
Szpecle to w zasadzie są kluski, które znajdziemy w menu w niemieckojęzycznych krajach jako „Spätzle“. Są nie tylko lubiane jako dodatek do mięs z sosem, ale i jako samodzielne danie gdy są wymieszane z serem, boczkiem i innymi smacznymi ...
Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Przygotowana bez soli i gałki muszkatołowej może być podawana także małym dzieciom. Serwujemy z na sucho opieczonym chlebem lub innym pieczywem. Ciekawy, lekko słodki smak nadają zupie kluseczki z buraka ćwikłowego.
Przepis na ulubiony, tradycyjny, hiszpański churros przygotowany na sposób meksykański z dodatkiem jajek. Churros podaje się z roztopioną czekoladą. W przypadku dużej rodziny radzimy podwoić ilość składników.