Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.
Świąteczna kapustnica miałaby być rzadka, miałaby pełnić rolę przystawki przed wieczerzą Wigilijną. Mimo iż jej ugotowana ilość kusi do skonsumowania pełnego talerza, pamiętajmy,że jest jeszcze lepsza na drugi dzień, jak chwilkę ...
Słodkie drożdżowe ciasto pełne smacznych składników.Przyjęło się,że upieczony keks miałby 14 dni przed spożyciem poleżeć.Podobno łączy w sobie smaki.Nasz keks nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu.Oczywiście może poleżeć, ale ...
Słodkie, chrupiące, orzechowe ciasteczka z pianą z białek. Przepis zainspirowany ulubionymi orzechowymi sztangielkami, ale z dużo łatwiejszą obsługą przy przygotowywaniu.
Piernikowe świąteczne ciasteczka połączone kremem. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Tego typu krem jest bardzo smaczny i z długim terminem ważności.
Wytrzymałe orzechowe ciasteczka wypełnione orzechowo-czekoladowym kremem, polane czekoladą. Idealne jako świąteczne ciasteczka. Nie muszą być przechowywane w chłodnym miejscu.
Nie pieczecie na święta zbyt dużo? Pieczecie przeważnie jeden dzień przed Wigilią? Dobrze się składa bo mamy dla Was prosty przepis na kilkanaście sztuk od razu miękkich pierniczków. Bo przecież bez pierniczków nie może być świąt!