PRZEPISY

Czekoladowo - orzechowe ciasto

Czekoladowo - orzechowe ciasto

Wyśmienite i łatwe w przygotowaniu ciasto z orzechami, nadziewane kremem czekoladowym.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,powidło wiśniowe,polewa czekoladowa,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku30gramów
cukier kryształ9łyżek
cukier puder5łyżek
cukier waniliowy1opakowanie
czekolada do gotowania4łyżki
jajka kurze8sztuk
kakao proszek2łyżki
masło200gramów
mielone orzechy włoskie140gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7506łyżek
olej słonecznikowy2łyżki
polewa czekoladowa-
powidło wiśniowe-
proszek do pieczenia2łyżeczki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta biszkoptowego

jajka kurze 8 sztuk  cukier kryształ 9 łyżek  cukier waniliowy 1 opakowanie  olej słonecznikowy 2 łyżki  mielone orzechy włoskie 140 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy pianę. Następnie dodajemy olej, mielone orzechy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie równe części i stopniowo pieczemy na małej (około 20x25 cm), posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Pieczemy w temperaturze 180-200 °C, przez około 10 minut.

2. 

powidło wiśniowe

Upieczone płaty ciasta wyciągamy i jeden z nich smarujemy dżemem, ostudzamy.

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 30 gramów

Część zimnego mleka odlewamy a resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka dodajemy budyń, mieszamy i dolewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

4. 

masło 200 gramów  cukier puder 5 łyżek  kakao proszek 2 łyżki  czekolada do gotowania 4 łyżki

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo do niego dodajemy ugotowany budyń, kakao i miękką czekoladę,ubijamy gładki krem.

5. Nadziewanie, zdobienie

Kremem smarujemy dolny płat, który wcześniej był już posmarowany dżemem, przykrywamy drugim płatem. Resztę kremu użyjemy na wyrównanie wierzchu ciasta.

6. 

polewa czekoladowa

Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Możemy go również dodatkowo ozdobić polewą z białej czekolady. Aby czekolada nie pękała, ciasto kroimy ciepłym nożem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie