PRZEPISY

Pieczony kurczak z ryżem

Pieczony kurczak z ryżem

Klasyczny pieczony kurczak z ryżem. Podczas podawania ryż można polać tłuszczem z pieczenia. Podajemy z kompotem.

przepis,fotoprzepis,kurczak,ryż,Kurczak,Bezglutenowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

kurczak1sztuka
masło-
mielona czerwona papryka-
oliwa3łyżki
ryż300gramów
sól-
sól½łyżeczki
woda700mililitrów

 

Przepis

1. Kurczak

kurczak 1 sztuka  mielona czerwona papryka  sól

Kurczaka dobrze myjemy, solimy i nacieramy z obu stron czerwoną papryką.

2. 

woda 100 mililitrów  masło

Wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wodą a na wierzch kurczaka kładziemy plasterek masła. Następnie naczynie przykrywamy i pieczemy kurczaka przez 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220°C. Następnie kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 30 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę z naczynia i pieczemy 10 minut kurczaka na wyższym stopniu,ponownie obracamy i jeszcze 10 minut zapiekamy z drugiej strony.

3. 

Po ostygnięciu, miękkiego i soczystego kurczaka kroimy lub rozcinamy za pomocą nożyc na porcje według uznania.

4. Ryż

oliwa 3 łyżki  ryż 300 gramów

Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy, aby odciekł a następnie wsypujemy do garnka na rozgrzany olej.

5. 

sól ½ łyżeczki  woda 600 mililitrów

Ryż przez 8 - 10 minut na złoty kolor smażymy, solimy i zalewamy około 1 cm wrzącą wodą nad powierzchnię ryżu.

6. 

Garnek przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie