PRZEPISY

Groch na gęsto z suszonego żółtego grochu

Groch na gęsto z suszonego żółtego grochu

Groch na gęsto najlepiej smakuje z gotowanym wędzonym mięsem, posypany smażoną cebulką ze świeżym pachnącym chlebem.

przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,Sosy

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Kategorie

Sosy  

 

Składniki

Składniki

cebula-
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
olej rzepakowy-
sól2łyżeczki
woda1.5litra
żółty groch suszony, połówki500gramów

 

Przepis

1. 

żółty groch suszony, połówki 500 gramów

Groch wysypujemy na stół i przebieramy, usuwamy z niego ewentualne zanieczyszczenia i kamyczki.

2. 

woda 1.5 litra  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wsypujemy go do garnka, zalewamy wodą, następnie wodę wylewamy i w ten sposób kilka razy przepłukujemy groch. Na końcu dolewany określoną ilość wody, w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości przez około 60 minut. Użycie połówek suszonego grochu umożliwia nam przygotowanie potrawy bez wcześniejszego, ponad godzinnego moczenia.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  czosnek 4 ząbki

Po ugotowaniu groch dokładnie miksujemy. W mleku dokładnie mieszamy mąkę, dolewamy ją do grochu, zagotowujemy. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy do smaku ewentualnie pieprzymy.

4. 

cebula  olej rzepakowy

Cebulę oczyszczamy, smażymy na oleju do uzyskania czerwonego koloru. Posypujemy nią danie podczas podawania.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie