PRZEPISY

Zupa z soczewicy i kapusty kiszonej

Zupa z soczewicy i kapusty kiszonej

Gęsta farmerska zupa z soczewicy, kaszy, kapusty i wędzonego mięsa.

przepis,fotoprzepis,soczewica,kiszona kapusta,wędzone mięso,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe

Zupy z roślin strączkowych

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony½łyżeczki
imbir mielony1łyżeczka
kasza jęczmienna100gramów
kiszona kapusta350gramów
kminek½łyżeczki
rosół z mięsa wędzonego½litra
soczewica200gramów
suszone grzyby30gramów
sól½łyżeczki
sól-
woda1.5litra
wędzone mięso350gramów

 

Przepis

1. Kasza

kasza jęczmienna 100 gramów

Kaszę przepłukujemy i gotujemy w wodzie przez 30 minut.

2. Soczewica

soczewica 200 gramów  woda 1.5 litra  sól ½ łyżeczki

Soczewicę przebieramy i przez pół godziny moczymy ją w wodzie. Potem wodę wylewamy, dolewamy czystej, dodajemy sól i soczewicę gotujemy na półmiękko.

3. Grzyby

suszone grzyby 30 gramów

Grzyby moczymy w wodzie na czas gotowania soczewicy.

4. Kapusta i mięso

kiszona kapusta 350 gramów  wędzone mięso 350 gramów

Kapustę wyciskamy, jak jest zbyt długa kroimy ją na mniejsze kawałki. Mięso wędzone gotujemy podczas gotowania soczewicy i kroimy je na małe kawałki.

5. 

rosół z mięsa wędzonego ½ litra  sól  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

Do półmiękkiej soczewicy dodajemy przygotowaną kapustę, odcedzone grzyby, dolewamy wywar z wędzonego mięsa, solimy, pieprzymy, dosypujemy kminku i wszystko razem gotujemy 15 minut.

6. 

imbir mielony 1 łyżeczka

Na koniec dodajemy pokrojone mięso, kaszę i mielony imbir.

7. 

Zupę od razu podajemy. Gdy długo stoi to gęstnieje, ponieważ kasza jeszcze wchłania wodę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie