PRZEPISY

Zupa z soczewicą i parówkami

Zupa z soczewicą i parówkami

Doskonała zupa na drugie śniadanie. Podajemy ze świeżym pieczywem.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mielona czerwona papryka,parówki debreczyńskie,soczewica sterylizowana,Zupy mięsne

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
czosnek-
mielona czerwona papryka3łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
olej słonecznikowy3łyżki
parówki debreczyńskie6sztuk
soczewica sterylizowana500gramów
sól2łyżeczki
woda1.5litra
woda3decylitry
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ziemniaków

ziemniaki 400 gramów  woda 1.5 litra  sól 2 łyżeczki

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Przygotowanie zasmażki

cebula 1 sztuka  olej słonecznikowy 3 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda 3 decylitry

Obieramy i kroimy cebulę. Smażymy ją na oleju, dodajemy mąkę, mieloną paprykę, kilka sekund smażymy i zalewamy wodą. Zasmażkę rozgotowujemy na gładko.

3. 

parówki debreczyńskie 6 sztuk

Parówki kroimy na kółeczka, ponieważ użyte parówki debreczyńskie są tłuściejsze smażymy je na suchej patelni.

4. Soczewica

soczewica sterylizowana 500 gramów

Suchą soczewicę gotujemy do miękkości, albo użyjemy do przygotowania zupy gotową soczewicę z puszki. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków.

5. 

czosnek

Do zupy przecedzamy rozgotowaną zasmażkę. Wszystko razem zagotowujemy. Według smaku możemy dodać przeciśnięty czosnek, ewentualnie zupę dosolić.

6. 

Na koniec dodajmy usmażone parówki, mieszamy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie