swiatwemnie.pl

Zupa z sałatą

Tradycyjna zupa z sałatą naszej babci.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 80 g  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  woda 300 ml  mleko półtłuste 1,5% 500 ml  sól  jajka kurze 4 sztuki

Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę, zalewamy wodą, mlekiem i często mieszając zagotowujemy. Gotujemy i mieszamy tak długo, dopóki nam się mąką nie rozgotuje. Dodajemy sól według smaku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

2. 

ziemniaki 250 g  słodka śmietana do gotowania 200 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 ml

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i wkładamy do mlecznego podkładu, ciągle zupę podczas gotowania ziemniaków mieszamy. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy śmietany (możemy użyć tylko jeden rodzaj).

3. 

sałata 350 g

Do zupy na koniec dodajemy umytą i pokrojoną główkę sałaty, którą delikatnie dodajemy i po zagotowaniu odstawiamy.

4. 

ocet

Zupę możemy doprawić octem, jeśli lubimy ją troszkę kwaśną. Podajemy ciepłą, raczej letnią niż gorącą, z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się