Zupa z sałatą
Tradycyjna zupa z sałatą naszej babci.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,ziemniaki,słodka śmietana do gotowania,sałata,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
ocet | - | ||
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sałata | 350 | gramów | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | 300 | mililitrów | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 80 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • woda 300 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • sól • jajka kurze 4 sztuki
Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę, zalewamy wodą, mlekiem i często mieszając zagotowujemy. Gotujemy i mieszamy tak długo, dopóki nam się mąką nie rozgotuje. Dodajemy sól według smaku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
2.
ziemniaki 250 gramów • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i wkładamy do mlecznego podkładu, ciągle zupę podczas gotowania ziemniaków mieszamy. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy śmietany (możemy użyć tylko jeden rodzaj).
3.
sałata 350 gramów
Do zupy na koniec dodajemy umytą i pokrojoną główkę sałaty, którą delikatnie dodajemy i po zagotowaniu odstawiamy.
4.
Zupę możemy doprawić octem, jeśli lubimy ją troszkę kwaśną. Podajemy ciepłą, raczej letnią niż gorącą, z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!