swiatwemnie.pl

Zupa z kaczki

Sezonowy gulaszowy przysmak nasyci i ogrzeje w chłodniejsze jesienne dni.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
oliwa2łyżki
udka z kaczki800gramów
cebula250gramów
papryka80gramów
ziemniaki150gramów
woda2litry
czarny pieprz mielony½łyżeczki
sól1łyżeczka
liść laurowy1sztuka
ziele angielskie¼łyżeczki
marchew250gramów
pietruszka z natką250gramów
pieczarki250gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki

1. 

oliwa 2 łyżki  udka z kaczki 800 g

Na oleju z obydwóch stron przez około 10 minut smażymy udka z kaczki do uzyskania brązowego koloru. Udka wyciągamy z oleju na talerz.

2. 

cebula 250 g  papryka 80 g

W większym garnku, na sosie z udek smażymy cienko pokrojoną cebulkę do uzyskania brązowego koloru. Dodajemy pokrojoną paprykę.

3. 

ziemniaki 150 g  woda 2 litry  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 1 sztuka  ziele angielskie ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Do garnka wrzucamy podsmażone udka i drobno pokrojone ziemniaki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

4. 

marchew 250 g  pietruszka z natką 250 g

Do garnka dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez kolejne 30 minut.

5. 

pieczarki 250 g

Z zupy wyciągamy udka z kaczki i obieramy z nich mięso. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i gotujemy przez ostatnie 30 minut.

6. 

Przed dogotowaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się