swiatwemnie.pl

Zupa z dużej pstrokatej fasoli

Duża zupa, z dużej fasoli, z dużymi kawałkami wędzonego mięsa, dla bardzo dużych głodomorów. Dla mniejszych głodomorów gotujemy zupę z połowy wymienionych składników.

 

Ilość porcji: 12

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
fasola duża pinto350gramów
woda
woda2.5litra
woda1.5litra
liść laurowy2sztuki
sól2łyżeczki
wędzone mięso1kilogram
ziemniaki700gramów
cebula150gramów
smalec30gramów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mielona czerwona papryka4łyżeczki
czosnek20gramów
cukier kryształ2łyżeczki
majeranek2łyżki
sól warzywna Natur

1. 

fasola duża pinto 350 g  woda  woda 2.5 litra  liść laurowy 2 sztuki  sól 2 łyżeczki

Fasolę przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, napęcznieć. Przed gotowaniem wodę zlewamy, wlewamy świeżej, dodajemy liść laurowy, sól i fasolę do miękkości gotujemy (około 1 godzinę).

2. 

wędzone mięso 1 kg

Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny).

3. 

ziemniaki 700 g

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na drobne kostki. Dodajemy je do fasoli i gotujemy aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut).

4. 

Ugotowane mięso wyciągamy i kroimy na kostki.

5. 

cebula 150 g  smalec 30 g  mąka chlebowa pszenna T750 100 g

Cebulę obieramy i smażymy na oleju. Dodajemy mąkę i podsmażamy.

6. 

mielona czerwona papryka 4 łyżeczki  woda 1.5 litra

Garnek ściągamy z ognia, dodajemy paprykę i zalewamy gorącą wodą.

7. 

Garnek stawiamy z powrotem na ogień a zasmażkę przesmażamy. Do fasoli i ziemniaków dodajemy wędzone mięso.

8. 

Zasmażkę przecedzamy do zupy, gotujemy.

9. 

czosnek 20 g  cukier kryształ 2 łyżeczki

Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, cukier...

10. 

majeranek 2 łyżki  sól warzywna Natur

... i majeranek. Do smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się