PRZEPISY

Zupa z boczniaków z kluseczkami

Zupa z boczniaków z kluseczkami

Gęsta zupa z boczniaków z warzywami i doskonałym domowym makaronem - kluseczkami.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,marchew,cebula,Zupy grzybowe,Sezonowe przepisy

Zupy grzybowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty350gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze1sztuka
kminek mielony½łyżeczki
marchew150gramów
masło20gramów
mąka tortowa pszenna T450125gramów
nać pietruszki-
olej słonecznikowy30mililitrów
pietruszka50gramów
sól1łyżeczka
sól warzywna Natur-
woda2litry
zielona cebulka2sztuki

 

Przepis

1. 

boczniak ostrygowaty 350 gramów

Boczniak myjemy ...

2. 

marchew 150 gramów  pietruszka 50 gramów  cebula 100 gramów

... i kroimy go na paseczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i na drobno kroimy.

3. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów

W garnku podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę.

4. 

masło 20 gramów

Dodajemy warzywa i kawałek masła. Warzywa na maśle smażymy.

5. 

sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 2 litry

Dodajemy boczniak, sól, kminek i pieprz. Mieszamy i dolewamy gorącą wodę. Gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw.

6. 

mąka tortowa pszenna T450 125 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Mieszamy mąkę (ilość dostosowujemy do wielkości jajka) i jajko.

7. 

Wyrabiamy gęste ciasto, które odstawiamy na chwilę i ponownie wyrabiamy.

8. 

Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach.

9. 

Starty makaron - kluseczki rozkładamy na papierowych ręczniczkach i zostawiamy do wyschnięcia.

10. 

zielona cebulka 2 sztuki

Kroimy zieloną cebulkę. Dodajemy ją do ugotowanej zupy.

11. 

sól warzywna Natur  nać pietruszki

Dosypujemy połowę z przygotowanych kluseczek, kilka minut gotujemy. Zupę według smaku dosalamy solą warzywną i na koniec do niej dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.
Resztę kluseczek możemy sobie odłożyć w woreczku śniadaniowym do zamrażalki i później użyć je do innej zupy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie