Ziemniaki przekładane z mięsem mielonym
Przepis na szybki i łatwy obiad z ziemniaków i mielonego wieprzowego mięska, który dobrze syci i jeszcze lepiej smakuje.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ziemniaki,pieczarki,jajka kurze,ser półtwardy,Wieprzowina,
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżeczka | |
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | 2 | szczypty | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
pieczarki | 200 | gramów | |
przecier pomidorowy | 140 | gramów | |
przyprawa warzywna | 1 | łyżeczka | |
przyprawa warzywna | - | ||
ser półtwardy | 150 | gramów | |
sól | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
ziemniaki | 10 | sztuk |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • cebula 1 sztuka • czosnek 3 ząbki • olej słonecznikowy 1 łyżka • sól • czarny pieprz mielony
Na odrobinie oleju smażymy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i chwilkę smażymy.
2.
przecier pomidorowy 140 gramów • bazylia 1 łyżeczka
Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Mieszamy i gotujemy przez minutkę.
4.
przyprawa warzywna 1 łyżeczka • kminek 2 szczypty
Połowę pokrojonych ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy wegetą i mielonym kminkiem.
5.
pieczarki 200 gramów
Na ziemniakach kładziemy pokrojone pieczarki a na nie równomiernie warstwujemy mielone mięso.
6.
Na wierzchu układamy resztę ziemniaków, ponownie posypujemy wegetą i pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny.
7.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Naczynie żaroodporne wyciągamy i zalewamy zawiesiną, którą przygotowujemy z jajek, mleka i mąki.
8.
ser półtwardy 150 gramów
Dopiekamy odkryte przez 10 minut. Wierzch ziemniaków możemy posypać tartym serem.
Smacznego!