swiatwemnie.pl

Ziemniaki przekładane z mięsem mielonym

Przepis na szybki i łatwy obiad z ziemniaków i mielonego wieprzowego mięska, który dobrze syci i jeszcze lepiej smakuje.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

3. 

mięso mielone 500 g  cebula 1 sztuka  czosnek 3 szczypty  olej słonecznikowy 1 łyżka  sól  czarny pieprz mielony

Na odrobinie oleju smażymy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i chwilkę smażymy.

4. 

przecier pomidorowy 140 g  bazylia 1 łyżeczka

Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Mieszamy i gotujemy przez minutkę.

5. 

ziemniaki 10 sztuk

Ziemniaki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki.

6. 

przyprawa warzywna 1 łyżeczka  kminek 2 szczypty

Połowę pokrojonych ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy wegetą i mielonym kminkiem.

7. 

pieczarki 200 g

Na ziemniakach kładziemy pokrojone pieczarki a na nie równomiernie warstwujemy mielone mięso.

8. 

przyprawa warzywna

Na wierzchu układamy resztę ziemniaków, ponownie posypujemy wegetą i pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny.

9. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Naczynie żaroodporne wyciągamy i zalewamy zawiesiną, którą przygotowujemy z jajek, mleka i mąki.

10. 

ser półtwardy 150 g

Dopiekamy odkryte przez 10 minut. Wierzch ziemniaków możemy posypać tartym serem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się