PRZEPISY

Ziemniaki przekładane z mięsem mielonym

Ziemniaki przekładane z mięsem mielonym

Przepis na szybki i łatwy obiad z ziemniaków i mielonego wieprzowego mięska, który dobrze syci i jeszcze lepiej smakuje.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ziemniaki,pieczarki,jajka kurze,ser półtwardy,Wieprzowina,

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bazylia1łyżeczka
cebula1sztuka
czarny pieprz mielony-
czosnek3ząbki
jajka kurze3sztuki
kminek2szczypty
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
olej słonecznikowy1łyżka
pieczarki200gramów
przecier pomidorowy140gramów
przyprawa warzywna1łyżeczka
przyprawa warzywna-
ser półtwardy150gramów
sól-
wieprzowe mięso mielone500gramów
ziemniaki10sztuk

 

Przepis

1. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  cebula 1 sztuka  czosnek 3 ząbki  olej słonecznikowy 1 łyżka  sól  czarny pieprz mielony

Na odrobinie oleju smażymy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i chwilkę smażymy.

2. 

przecier pomidorowy 140 gramów  bazylia 1 łyżeczka

Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Mieszamy i gotujemy przez minutkę.

3. 

ziemniaki 10 sztuk

Ziemniaki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki.

4. 

przyprawa warzywna 1 łyżeczka  kminek 2 szczypty

Połowę pokrojonych ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy wegetą i mielonym kminkiem.

5. 

pieczarki 200 gramów

Na ziemniakach kładziemy pokrojone pieczarki a na nie równomiernie warstwujemy mielone mięso.

6. 

przyprawa warzywna

Na wierzchu układamy resztę ziemniaków, ponownie posypujemy wegetą i pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny.

7. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Naczynie żaroodporne wyciągamy i zalewamy zawiesiną, którą przygotowujemy z jajek, mleka i mąki.

8. 

ser półtwardy 150 gramów

Dopiekamy odkryte przez 10 minut. Wierzch ziemniaków możemy posypać tartym serem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie