PRZEPISY

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Nieistotne pod jaką nazwą znacie tę potrawę, ale ważne że Wam smakuje!...czas zakasać rękawy i rozpocząć przygotowania. Domowe są najlepsze!

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ser Parmezan,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia włoska

Dodatki ziemniaczane

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

mąka luksusowa pszenna T550100gramów
ser Parmezan50gramów
sól2łyżeczki
sól-
ziemniaki500gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

ziemniaki 500 gramów  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki w mundurkach gotujemy (woda osolona łyżeczką soli) przez około 25 minut.

2. 

Po ostygnięciu, ziemniaki obieramy i rozdrabniamy.

3. 

żółtko jajka 1 sztuka  sól  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  ser Parmezan 50 gramów

Z masy ziemniaczanej, żółtka, soli, mąki i drobno startego parmezanu ugniatamy ciasto.

4. 

Wyrobione na stolnicy ciasto formujemy w wąskie walce.

5. 

Walce kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto jest dość lepiące, dlatego lekko oprószamy je mąką.

6. Formowanie

Z kawałków ciasta formujemy w dłoniach kuleczki, spłaszczamy i palcem rozciągamy na widelcu.

7. 

Zwijamy od siebie. Powstanie kształt zbliżony do muszelki.

8. 

Tak przygotowane kluski obtaczamy w mące.

9. 

sól 1 łyżeczka

Wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez klika minut, dopóki kluski nie wypłyną na powierzchnię.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie