swiatwemnie.pl

Zaśnieżone ciasto biszkoptowe

Delikatne ciasto z kokosowo - biszkoptowego ciasta, kremu kakaowego, biszkoptów, ozdobione kremem śmietanowym.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek  cukier waniliowy 10 g  wiórki kokosowe 6 łyżek  mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek  proszek do pieczenia 15 g  dżem truskawkowy 200 g

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę. Potem mieszając dodajemy kokos, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto pieczemy na natłuszczonej i posypanej mąką blasze w temperaturze 180-200 °C, przez około 10 minut. Upieczone ciasto smarujemy dżemem.

2. 

biszkopty  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  cukier waniliowy 5 g

Biszkopty moczymy w przegotowanym mleku z cukrem waniliowym i układamy je na posmarowanym dżemem płacie.

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  budyń waniliowy w proszku 40 g  masło 250 g  cukier puder 8 łyżek  kakao proszek 3 łyżki

Odlewamy część zimnego mleka, a resztę zagotowujemy. W oddzielonej części mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy, aby wystygł. Miękkie masło ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy do niego ugotowany budyń i kakao. Wszystko mieszamy na gładki krem. Krem równomiernie nakładamy na biszkopty.

Przygotowanie kremu

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  cukier waniliowy 10 g

Ze śmietany 33% i cukru ubijamy gęstą pianę i rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Za pomocą widelca robimy ozdobne wzory, a następnie odkładamy ciasto w chłodne miejsce. Kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się