PRZEPISY

Zasmażka z soczewicy i ziemniaków

Zasmażka z soczewicy i ziemniaków

Sos - zasmażka z soczewicy i ziemniaków.

przepis,fotoprzepis,soczewica,ziemniaki,mleko półtłuste 1,5%,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
ocet-
soczewica150gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda1.5litra
ziemniaki300gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

soczewica 150 gramów  woda 1.5 litra  ziemniaki 300 gramów  sól 1 łyżeczka

Soczewicę przebieramy i usuwamy z niej nieczystości. Na sitku pod bieżącą wodą ją przepłukujemy, wkładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 45 minut. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki i sól. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  ocet  sól  cukier kryształ 1 łyżeczka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Zasmażkę dodajemy do soczewicy z ziemniakami i często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Jeśli lubimy zasmażkę kwaśniejszą możemy dodać ocet. Według smaku też dosalamy.

3. 

Podajemy z kotlecikami, ewentualnie z pieczoną kiełbaską lub parówkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie