Zapiekany słodki ziemniak z dynią hokkaido
Przekąska pełna witamin, doskonała jako dodatek do mięsa drobiowego i wołowiny. Wersję nisko tłuszczową uzyskamy, jeśli zamienimy boczek i ser na świeżo wyciśnięty czosnek.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,dynia hokkaido,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 80 | gramów | |
dynia hokkaido | 500 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
ser Parmezan | 100 | gramów | |
słodkie ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
słodkie ziemniaki 500 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Obieramy jeden większy słodki ziemniak, kroimy na plastry i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
2.
dynia hokkaido 500 gramów
Dynię pozbawiamy twardej skorupy, wydrążamy miąższ razem z ziarnami. Kroimy na plastry i układamy w naczyniu, gdzie znajdują się ziemniaki.
3.
boczek z Orawy 80 gramów
Kawałek boczku kroimy na cienkie paseczki i równomiernie rozkładamy je na warstwie z dyni.
4.
ser Parmezan 100 gramów
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 °C. Posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 10 minut, do momentu aż ser się nie rozpuści i nie zacznie nabierać czerwonego koloru.
Smacznego!