PRZEPISY

Zapiekany makaron ze szpinakiem

Zapiekany makaron ze szpinakiem

Doskonały szybki bezmięsny obiad.

przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),czosnek,makaron - Fusilli (spirale),twardy ser,Makarony,Przepisy na potrawy dla dzieci,

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula120gramów
czosnek4ząbki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
makaron - Fusilli (spirale)500gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mrożony szpinak500gramów
mąka chlebowa pszenna T75010gramów
olej słonecznikowy30mililitrów
olej słonecznikowy3łyżki
sól½łyżeczki
sól-
twardy ser120gramów
woda-

 

Przepis

1. 

cebula 120 gramów  olej słonecznikowy 30 mililitrów  mrożony szpinak 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 10 gramów  sól ½ łyżeczki  czosnek 4 ząbki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy mrożoną kostkę szpinaku i często mieszając doprowadzamy szpinak do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę, zasmażką zalewamy szpinak i krótko gotujemy. Dodajemy według smaku sól (dla dzieci nie solimy) i przeciśnięte oczyszczone ząbki czosnku.

2. 

makaron - Fusilli (spirale) 500 gramów  sól  woda

Makaron gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i mieszamy go ze szpinakiem.

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  twardy ser 120 gramów

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, równomiernie rozdzielamy w nim makaron i posypujemy startym serem.

4. 

W rozgrzanym piekarniku makaron zapiekamy 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie