PRZEPISY

Zapiekanka z makaronu penne rigate z pieczarkami

Zapiekanka z makaronu penne rigate z pieczarkami

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i serem, zapieczona w piekarniku.

przepis,fotoprzepis,makaron - Penne Rigate,pieczarki,Makarony

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Makarony  

 

Składniki

Składniki

bazylia-
cebula80gramów
imbir mielony-
jajka kurze2sztuki
kapary2łyżki
makaron - Penne Rigate150gramów
olej słonecznikowy-
pieczarki400gramów
pieprz biały mielony-
przyprawa chili-
ser Mozzarella150gramów
sól-
słodka śmietana do gotowania150mililitrów
twardy ser200gramów

 

Przepis

1. 

makaron - Penne Rigate 150 gramów  pieczarki 400 gramów  cebula 80 gramów  sól  pieprz biały mielony  przyprawa chili  imbir mielony  twardy ser 200 gramów  ser Mozzarella 150 gramów  kapary 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  słodka śmietana do gotowania 150 mililitrów

W garnku z wrzącą wodą gotujemy makaron prawie do miękkości (15 minut). Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, parzymy je w garnku na parę, ewentualnie dusimy na patelni. Makaron mieszamy z pieczarkami i na drobno pokrojoną cebulką, solimy, dodajemy biały pieprz, szczyptę przyprawy chilli i mielonego imbiru. Sery kroimy na małe kostki i mieszamy z kaparami, jajkami i śmietaną. Wszystko dodajemy do makaronu.

2. 

olej słonecznikowy

Przygotowaną mieszankę wylewamy do natłuszczonej olejem brytfanny. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i zapiekankę pieczemy około 40 minut.

3. 

bazylia

Bazylię myjemy, liście kroimy na małe kawałki i gotową zapiekankę nimi posypujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie