swiatwemnie.pl

Zapiekanka z makaronu penne rigate z pieczarkami

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i serem, zapieczona w piekarniku.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

makaron - Penne Rigate 150 g  pieczarki 400 g  cebula 80 g  sól  pieprz biały mielony  przyprawa chili  imbir mielony  twardy ser 200 g  ser Mozzarella 150 g  kapary 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  słodka śmietana do gotowania 150 ml

W garnku z wrzącą wodą gotujemy makaron prawie do miękkości (15 minut). Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, parzymy je w garnku na parę, ewentualnie dusimy na patelni. Makaron mieszamy z pieczarkami i na drobno pokrojoną cebulką, solimy, dodajemy biały pieprz, szczyptę przyprawy chilli i mielonego imbiru. Sery kroimy na małe kostki i mieszamy z kaparami, jajkami i śmietaną. Wszystko dodajemy do makaronu.

2. 

olej słonecznikowy

Przygotowaną mieszankę wylewamy do natłuszczonej olejem brytfanny. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i zapiekankę pieczemy około 40 minut.

3. 

bazylia

Bazylię myjemy, liście kroimy na małe kawałki i gotową zapiekankę nimi posypujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się