swiatwemnie.pl

Wieprzowe rolki (hiszpański ptaszek) w parowarze

Ulubione hiszpańskie ptaszki z wieprzowego mięsa przygotowane w parowarze.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

Udo wieprzowe 1000 g  jajka kurze 3 sztuki  parówki drobiowe 100 g  czarny pieprz mielony  sól  musztarda stołowa  ogórek konserwowy 117 g

Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na plasterki i wyklepujemy. Każdy plasterek solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i kładziemy na niego kawałek ogórka, część ugotowanego jajka i parówkę. Mięso zawijamy i łączymy wykałaczką, ewentualnie związujemy nitką.

2. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  sól

Posypujemy mieloną czerwoną papryką, solą i wkładamy do pierwszego (dolnego) pojemnika parowaru. Nastawiamy czas parzenia na 60 minut.

3. 

ryż 350 g  pieczarki 150 g

Po 20 minutach parzenia mięsa dokładamy drugi pojemnik, do którego mamy włożoną miskę do gotowania ryżu z ryżem. Ryż kilka razy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika na gotowanie ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Wszystko razem dalej parzymy. 10 minut przed końcem parzenia dodajemy trzeci pojemnik z umytymi i pokrojonymi pieczarkami.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  woda 50 ml

Sparzone pieczarki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem, który wytworzył nam się podczas parzenia w pojemniku parowaru. Garnek stawiamy na kuchence, zawartość doprowadzamy do wrzenia i dolewamy do niego mąkę wymieszaną z około 0,5 ml wody. Gotujemy sos, który doprawiamy wegetą.

5. 

Z hiszpańskich ptaszków usuwamy wykałaczki, albo nici i podajemy z ryżem, polane sosem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się