swiatwemnie.pl

Wielkanocny warkocz

Delikatne ciasto drożdżowe pełne smacznych nadzień.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

świeże drożdże 42 g  mleko półtłuste 1,5% 2 dl  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  cukier puder 70 g  sól  jajka kurze 1 sztuka  masło 150 g

Mleko troszkę podgrzewamy, wlewamy do rozkruszonych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszego pojemnika wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta

2. Przygotowanie nadzień

krem czekoladowo-orzechowy 250 g  mak mielony 150 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cukier kryształ 100 g  orzechy włoskie 100 g

Czekoladowo-orzechowy krem: gotowy produkt. Makowe nadzienie: mak mielimy (najlepiej w młynku do kawy). Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do maku, mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie dobrze mieszamy. Orzechy: nożem na desce je siekamy.

Przygotowanie nadzień

3. Nadziewanie ciasta

Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto jest delikatne i kruche, dlatego wyrabiamy go ostrożnie żeby się nie targało. Wzdłuż je przekrawamy na połowę.

Nadziewanie ciasta

4. 

Na jedną połówkę smarujemy makowe nadzienie. Na drugą połowę czekoladowo-orzechowy krem który posypujemy orzechami.

5. 

Brzegi każdego ciasta osobno łączymy tak, aby się nam wytworzyły dwa pojedyncze prostokąty.

6. 

Ostrożnym przekładaniem nadzianych ciast formujemy prosty warkocz.

7. Pieczenie

woda 2 łyżki  cukier puder 3 łyżki

Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu go delikatnie w niektórych miejscach nacinamy. W wodzie rozpuszczamy cukier i smarujemy nim ciasto przed pieczeniem.

Pieczenie

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w zamykanym pojemniku, żeby nie wyschło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się