PRZEPISY

Wielkanocny warkocz

Wielkanocny warkocz

Delikatne ciasto drożdżowe pełne smacznych nadzień.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka luksusowa pszenna T550,krem czekoladowo-orzechowy,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ100gramów
cukier puder3łyżki
cukier puder70gramów
jajka kurze1sztuka
krem czekoladowo-orzechowy250gramów
mak mielony150gramów
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%2decylitry
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
orzechy włoskie100gramów
sól-
woda2łyżki
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

świeże drożdże 42 gramów  mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 70 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  masło 150 gramów

Mleko troszkę podgrzewamy, wlewamy do rozkruszonych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszego pojemnika wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Przygotowanie nadzień

krem czekoladowo-orzechowy 250 gramów  mak mielony 150 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  orzechy włoskie 100 gramów

Czekoladowo-orzechowy krem: gotowy produkt. Makowe nadzienie: mak mielimy (najlepiej w młynku do kawy). Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do maku, mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie dobrze mieszamy. Orzechy: nożem na desce je siekamy.

3. Nadziewanie ciasta

Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto jest delikatne i kruche, dlatego wyrabiamy go ostrożnie żeby się nie targało. Wzdłuż je przekrawamy na połowę.

4. 

Na jedną połówkę smarujemy makowe nadzienie. Na drugą połowę czekoladowo-orzechowy krem który posypujemy orzechami.

5. 

Brzegi każdego ciasta osobno łączymy tak, aby się nam wytworzyły dwa pojedyncze prostokąty.

6. 

Ostrożnym przekładaniem nadzianych ciast formujemy prosty warkocz.

7. Pieczenie

woda 2 łyżki  cukier puder 3 łyżki

Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu go delikatnie w niektórych miejscach nacinamy. W wodzie rozpuszczamy cukier i smarujemy nim ciasto przed pieczeniem.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w zamykanym pojemniku, żeby nie wyschło.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie