swiatwemnie.pl

Wielkanocne judasze

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 42 g  cukier kryształ 55 g

Przygotowujemy rozczyn poprzez dodanie do 100 ml letniego mleka 1 łyżki stołowej cukru i drożdży.

Rozczyn

2. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  masło 150 g  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny 1 łyżeczka  sól  cukier waniliowy 20 g

Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, masła, skórki z cytryny, cukru waniliowego, reszty mleka i kryształowego cukru. Dodajemy żółtka i szczyptę soli.

Przygotowanie ciasta

3. 

Ciasto porządnie wyrabiamy. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło.

4. Formowanie judaszy

Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy walec, któremu następnie nadajemy kształt warkocza, spirali albo węzła.

5. Pieczenie

jajka kurze 1 sztuka

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim judasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Niektóre możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się