PRZEPISY

Wielkanocne judasze

Wielkanocne judasze

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc,Kuchnia czeska

Ciasta

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ55gramów
cukier waniliowy20gramów
jajka kurze1sztuka
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
skórka z cytryny1łyżeczka
sól-
świeże drożdże42gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 55 gramów

Przygotowujemy rozczyn poprzez dodanie do 100 ml letniego mleka 1 łyżki stołowej cukru i drożdży.

2. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 150 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny 1 łyżeczka  sól  cukier waniliowy 20 gramów

Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, masła, skórki z cytryny, cukru waniliowego, reszty mleka i kryształowego cukru. Dodajemy żółtka i szczyptę soli.

3. 

Ciasto porządnie wyrabiamy. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło.

4. Formowanie judaszy

Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy walec, któremu następnie nadajemy kształt warkocza, spirali albo węzła.

5. Pieczenie

jajka kurze 1 sztuka

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim judasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Niektóre możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie