PRZEPISY

Wielkanocna mięsna rolada

Wielkanocna mięsna rolada

Roladę podajemy śmigusowym oblewaczom na zimno, z tradycyjną weką. Ci, którzy u nas zostaną aż do obiadu możemy roladę podgrzać i podać z ziemniaczanym puree.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,jajka kurze,jajka kurze,ciasto francuskie,Wieprzowina,Wielkanoc

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula100gramów
ciasto francuskie300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze5sztuk
mielona czerwona papryka1łyżka
olej słonecznikowy2łyżki
papryka kolorowa200gramów
ser Eidam150gramów
sól1.5łyżeczki
wieprzowe mięso mielone800gramów

 

Przepis

1. 

cebula 100 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki  wieprzowe mięso mielone 800 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 2 sztuki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone, sól i pieprz i 15 minut smażymy często mieszając w głębokiej patelni. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy je, obieramy i przekrawamy na połowę.

2. 

mielona czerwona papryka 1 łyżka

Mięso odstawiamy z ognia, dodajemy mieloną paprykę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

3. 

papryka kolorowa 200 gramów  ser Eidam 150 gramów  jajka kurze 3 sztuki

Paprykę czyścimy, myjemy, kroimy na paski a potem na mniejsze kostki. Ser trzemy na grubo. Wszystko wkładamy do większej miski i razem z mięsem mieszamy. Dodajemy rozmieszane jajka, z których sobie 1/4 odstawiamy na późniejsze posmarowanie ciasta.

4. 

ciasto francuskie 300 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość 40x50 cm. Z dolnego brzegu odkrawamy płat 5x50 cm z niego wykrawamy około 1,5 cm paseczki. Wielki płat przekrawamy tak, aby jeden płat miał wymiar 35x20 cm a ten drugi był większy.

5. 

Mniejszy płat kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy na niego część mięsnego farszu. Około mięsa na cieście musi zostać około 2 cm wolnego miejsca. Na mięsie układamy połówki ugotowanych jajek.

6. 

Na jajka dajemy resztę mięsnego farszu i formujemy walec. Brzegi ciasta podnosimy do góry wokół walca i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

7. 

Na walec kładziemy drugi płat ciasta. Delikatnie przyciskamy a nadmiar ciasta ostrożnie odkrawamy tak, abyśmy roladę na spodzie nie przekroili.

8. 

Całą roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kładziemy na nią paseczki ciasta na kształt kratki. Ponownie wszystko smarujemy i przebijamy wykałaczką.

9. 

Z reszty ciasta możemy wykroić wielkanocne motywy i roladę nimi ozdobić.

10. 

Roladę pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C 40 minut. Po pierwszych 20 minutach z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.

11. 

Upieczoną odstawiamy żeby dobrze wystygła i potem kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie