swiatwemnie.pl

Wielkanocna chałka

Smaczne ciasto w sam raz na Śmigus Dyngus.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Rodzynki moczymy w rumie

rodzynki 150 g  rum 4 łyżki

Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy je rumem. Rodzynki wsiąkną część rumu.

Rodzynki moczymy w rumie

2. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  świeże drożdże 42 g  cukier kryształ

Do 200 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Rozczyn odkładamy żeby wyrósł.

Rozczyn

3. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 1 kg  cukier kryształ 200 g  skórka z cytryny ½ łyżeczki  olej słonecznikowy 9 łyżek  jajka kurze 3 sztuki  sól

Do miski dajemy mąkę, jajka, cukier, resztę mleka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rodzynki namoczone w rumie. Na koniec dodajemy rozczyn. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Przygotowanie ciasta

4. 

jajka kurze 1 sztuka  migdały płatki 30 g

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki. Obydwa kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.

5. Pieczemy

Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 - 40 minut.

Pieczemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się