PRZEPISY

Waniliowy suflet

Waniliowy suflet

Przepis na przygotowanie prostego francuskiego deseru, którego podstawę stanowi biały gęsty sos i piana z białek.

przepis,fotoprzepis,waniliowy aromat,żółtko jajka,białko jajka,Ciasta,Kuchnia francuska

Ciasta

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ2.5łyżki
masło40gramów
mleko tłuste 3,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
sok z cytryny1łyżeczka
sól-
waniliowy aromat¼łyżeczki
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

masło 30 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Na średnim ogniu mieszamy mąkę w roztopionym maśle.

2. 

mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów

Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos.

3. 

masło 10 gramów  cukier kryształ ½ łyżki

Małe foremki do pieczenia (ramekiny) natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem.

4. 

sól  waniliowy aromat ¼ łyżeczki  żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 2 łyżki  sok z cytryny 1 łyżeczka

Dodajemy wymienione składniki.

5. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

6. 

Dodajemy jedną trzecią piany do ciasta.

7. 

Delikatnie dodajemy resztę piany do ciasta.

8. 

Ciasto równomiernie porcjujemy do czterech miseczek. Jeżeli używacie mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.

9. 

Pieczemy 14 minut-y w temperaturze 200 °C.

10. 

Serwujemy jeszcze ciepłe, dopóki suflet wystaje nad foremkę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie